Blinde vink van lamsvlees met honingpeentjes en gratin van aardappel en knoflook

mei 9, 2016

‘Ik noem ze ook wel dove vogeltjes. En deze zijn extra lekker, want ze zijn van lamsgehakt gemaakt. Ik doe er ook zolderspek uit Blakbrug door. En kun je dat niet krijgen, doe er dan wat katenspek doorheen. Het lam haal ik uit Giethoorn, daar zijn ze van een prima kwaliteit. Het is mijn geboorteplaats en ik weet precies hoe ze daar met de lammeren omgaan.’

- Jonnie Boer

Ingrediënten

Blinde vink

350 g lamsgehakt

1 knoflookteentje

1 sjalotje (gesnipperd)

paneermeel van 2 stuks beschuit

2 eidooiers

0,45 dl melk

4 takjes bladpeterselie (fijngehakt)

1 takje tijm (blaadjes)

5 g Zwolse mosterd

katenspek (plakken)

peper, zout

Gratin van aardappel met knoflook

1 kg ‘parel van Dalfsen’ of ‘opperdoes’ aardappels

boter

1 knoflookteen (geplet)

3 dl room

3 eierdooiers

zwarte peper

Honingpeentjes

100 g Hollandse geitenkaas (Machedoux)

1 bos peen

30 g honing

3 g komijnzaad

sap en rasp van 1 sinaasappel

30 g boerenboter

Aanwijzingen

Blinde vink

1Maak het gehakt aan met een fijngehakt teentje knoflook, gesnipperde sjalot, paneermeel, eierdooiers, melk, bladpeterselie, tijm, moster, peper en zout.

2Meng dit geheel goed door elkaar. Draai hier rugbyballetjes (ovaal, ca. 60 gram) van.

3Omwikkel de balletjes met spek. Gebruik hierbij 1 plakje in de lengte en 1 over de breedte o het gehakt goed te omsluiten. Bak de vinken in boter rondom bruin in ca. 15 minuten.

Gratin van aardappel met knoflook

1Snijd de geschilde en ontpitte aardappels op de mandoline in schijfjes van 3 mm dikte.

2Blancheer de schijfjes in 3 à 4 minuten in zout kokend water. Laat ze uitlekken uit uitdampen in een zeef.

3Beboter een ovenschaal.

4Maak een mengsel van geplette knoflookteen, room en eierdooiers en een paar flinke draaien aan de zwarte pepermolen.

5Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Giet het mengsel erover.

6Rasp hier wat geitenkaas over.

7Plaats 35 minuten in een oven van 190ºC.

Honingpeentjes

1Schrap en was de peentjes. Blancheer ze beetgaar. Houd hierbij rekening et het doorgaren tijdens het karamellieren in de volgende stap.

2Voeg daarna in een droge pan honing, komijnzaad, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en boter samen. Karamelliseer hierin de peentjes licht.

Wijntip van Thérèse

In Duitsland heeft men een eigen woord voor pinot noir, namelijk spätburgunder. Deze wijnen bezitten net iets meer fruit en sap en minder hout, waardoor ze wel degelijk verschillen van de wijnen uit de Bourgogne of Nieuw-Zeeland. De blinde vinken hebben toch een wat makkelijke smaak, die als sappig en lichtkruidig valt te omschrijven. Deze smaken worden goed opgepakt door het romige fruit en de frisse accenten in de wijn. Deze sappige, fruitige en lichtrode pinot noir is lekker om een beetje gekoeld te drinken.

2006 Spätburgunder,
Weingut Bercher-Burkheim,
Baden, Duitsland

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.