Gerookte paling met zuurkoolbouillon, dadels en zolderspek
juni 8, 2016
Ingrediënten
Zuurkoolbouillon
200 gr zuurkool
1 teen knoflook
1⁄2 stuk sjalot
2 blaadjes laurier
1⁄2 tl karwij
50 gr gerookt spek
50 ml Noilly Prat
400 ml kippenbouillon
Aardappelpuree, paling, zolderspek
1 grote gerookte paling
300 gr aardappels
melk
room
boter
100 gr zolderspek
Dadels
30 dadels
100 gr aardappelpuree
Aanwijzingen
Zuurkoolbouillon
1Spoel de zuurkool met koud water.
2Snipper de sjalot en knoflook. Snij het spek klein.
3Fruit de sjalot, knoflook en zuurkool aan in wat zonnebloemolie.
4Voeg het spek toe en laat kort bakken.
5Voeg de laurier en karwij toe en blus dit af met Noilly Prat.
6Voeg de kippenbouillon toe.
7Laat dit trekken voor ongeveer 45 minuten.
8Zeef de bouillon, breng deze op smaak.
Aardappelpuree
1Snij de aardappel in gelijke stukken en kook deze gaar.
2Giet dit op een zeef en laat even uitdampen.
3Druk de aardappel vervolgens door een zeef.
4Verwarm room, melk en boter en voeg dit toe aan de aardappelpuree, zodat je een smeuïge puree krijgt.
5Breng op smaak met zout.
Dadels
1Neem 12 dadels en plet deze fijn tussen plastic folie.
2De rest van de dadels heel fijn hakken en mengen met de aardappelpuree.
3Breng dit op smaak met zout en peper.
4Vervolgens de massa in een bolmatje doen en licht aanvriezen.
5Neem vervolgens het bolletje en vouw dit in de geplette dadel en vouw tot een mooi pakketje.
6De pakketjes warm wegzetten in de warmhoudlade.
Paling
1Maak de paling schoon.
2Snij in schuine tranches (plakjes).
3Dek de paling af met folie en laat voor het serveren warm worden in de warmhoudlade.
Zolderspek
1Snij het spek dun op de snijmachine.
2Vervolgens op plateaus leggen en zachtjes laten ‘smelten’ onder de warmtelamp.
Serveren
Maak in het midden een quenelle van de aardappelpuree. Zet hiernaast twee pakketjes van dadels. Het zolderspek over de puree leggen en vervolgens hier de paling op leggen. Als laatste de bouillon bij het gerecht lepelen.