Kaiserschmarren en zwetschkenröster
mei 9, 2016
‘Mijn familie heeft in Oostenrijk een echt Tirools Gasthaus. Eenvoudig, met een goede zogenaamde gutbürgerliche keuken. Traditioneel, met van die heerlijke grote schnitzels. En echte goulash. Op zich een Hongaars recept, maar wij Oostenrijkers hebben natuurlijk een nauwe band met Hongarije. Het Gasthaus, dat overigens al generaties lang in het bezit van onze familie is, staat in een dal. Toen ik klein was zorgde mijn moeder altijd dat er na een lange bergwandeling wat lekkers klaar stond. Het was extra groot feest als zij verse kaiserschmarren gemaakt had. We dronken daar melk bij. Direct van de koe, maar wel gekoeld. Ik denk daar vol weemoed aan terug. En als ik thuiskom, hoop ik elke keer weer dat moeder kaiserschmarren gebakken heeft.’
- Thomas Kluckner, 1982
Innsbruck, Oostenrijk
Aanwijzingen
Kaiserschmarren
1Week de rozijnen in rum.
2Klop de eiwitten met de suiker stijf.
3Klop de gezeefde bloem, eierdooiers, melk en zout tot een glad beslag.
4Spatel er voorzichtig de geklopte eiwitten door.
5Verhit de boter in een pan en giet het deeg vingerdik in de pan. Strooi de afgespoelde rozijnen op het deeg.
6Bak het deeg aan de onderkant goudbruin. Scheur de pannenkoek vervolgens met vorken in kleine stukjes. Laat de stukjes nog even bakken.
7Bestrooi de kaiserschmarren met poedersuiker.
Zwetschkenröster
1Was de pruimen, halveer ze en haal de pitten eruit. Was de citroen grondig met heet water. Trek zesdes van de schil met de zesteur.
2Doe alle ingrediënten samen in een pan en breng het geheel al roerende aan de kook. Laat nog een paar minuten zachtjes doorgaren en haal van het vuur.
3Laat afgedekt afkoelen. Verwijder de kruidnagels en de kaneelstok.
4Breng eventueel op smaak met suiker en citroensap.
Wijntip van Thérèse
Kaiserschmarren is een stevig en vrij zoet gerecht. Hierbij kies ik voor een edelboete wijn van de zierfandler druif, eentje die een frisse zuurgraad heeft en dus een zekere elegantie bezig. Vooral de vanille en gewelde rozijnen passen er goed bij deze wijn. Oostenrijk is het gebied van deze soort wijn. Er zijn overigens veel varianten ogelijk, maar zoek het vooral niet te zoet. Dat zoete ontstaat door het late oogsten van de druiven. Ze zijn dan al iets ingedroogd en bevatten daardoor meer suikers.
2005 Zierfandler Ausbruch,
Weingut Biegler,
Thermenregion, Oostenrijk