Pindasoep met tomtom
mei 9, 2016
‘Dit recept is van mijn oma Jopie, zij is helaas overleden. In Amsterdam, niet haar geliefde Suriname. Ik woonde tot mijn 10e in Suriname. Ik ga elk jaar weer terug. Dan bezoek ik mijn familieleden, vele hebben een Surinaams eethuisje. Ik zou daar ook wel een restaurantje willen hebben, misschien gebeurt dat nog wel eens. Mijn passie is koken, dus dat komt dan goed van pas. Ik werk via het CWI bij De Librije. In de afwas. Hartstikke leuk, het is hier een mooie ploeg mensen, die stuk voor stuk voor hun product staan. Bij oma’s pindasoep drink je overigens gewoon een glas water. Desgewenst voeg je wat vanillesiroop toe. Maar niet teveel.’
- Lawrence Niekoop, 1977
Paramaribo, Suriname
Aanwijzingen
Pindasoep
1Breng 3 liter water samen met de schoongemaakte kip, ui, pimentkorrels, citroen, laurierblad, zeezout, selderij en de madame jeanette (in zijn geheel met steel) aan de kook.
2Schuim de soep af. Draai het vuur laag en laat zachtjes trekken. Laat de bouillon minimaal een halve dag trekken. Hoe langer de bouillon trekt, des te meer smaak deze krijgt! Passeer de bouillon door een zeef.
3Los de pindakaas in een beetje bouillon op. Voer -als de bouillon op smaak is- de pindakaas toe. Voeg, als de soep niet voldoende dik is, een beetje tomtom toe en laat deze zachtjes meekoken.
Tomtom
1Snijd de bananen ongeschild doormidden. Kook ze een uur in gezouten water. Schil de bananen. Stamp de bananen met elkaar fijn. Maak de stamper of vork af en toe vochtig. Stamp net zo lang tot de bananen taai worden en een samenhangende massa vormen.
2Maak van de bananen kleine balletjes. Serveer de soep met daarin de kleine balletjes tomtom en garneer met taugé.
3Verwijder de madame jeanette.
Wijntip van Thérèse
Als je van scherp houdt, moet je deze pindasoep eens proberen. En hierbij drink je iets wat fris, maar ook wat zoet is. Het Librije Bier van Ikl is gemaakt van onder andere gerstemout, hop, de Japanse citrusvrucht Yuzu, groene thee en gember: fris en ook zoet. Ook ’t zware, vettige van de pinda’s wordt door dit bier geneutraliseerd. Een heerlijke combinatie.
Will van der Heijden
mei 17, 2017
Heerlijk